• Zuid Afrikanen stammen af van boeren, dus het zijn klagers. Klagen over alles, ze schrikken zelfs hun klanten af… Maar dat schept juist opportuniteiten voor buitenlanders…
  • Een deel van de regering werd geplaagd door corruptieschandalen, vooral op het niveau van de topambtenaren. Het ergste is voorbij, en die ambtenaren zijn vervangen. Eigen negatieve ervaringen ivm corruptie zijn er met onze projecten nooit geweest, zelfs niet een poging.
  • In de professionele onroerend goed markt zijn er enkele pijnpunten die onderkend moeten worden:
    • De onroerend goed agenten hebben enkel het belang van de verkoper voor ogen, en zijn beschermd door de wetgever via een oude wet van “voetstoots” verkoop (men is geacht de gebreken te kennen).
    • De investeerder uit een buitenland wordt al snel gezien als iemand die meer kan betalen dan de marktprijs voor aankoop en diensten.
    • De investeerder uit het buitenland kent de lokale situatie niet goed waardoor specifieke nadelen niet onderkend worden.

Voorbeelden:

  • Jaren terug werden wij benaderd door een Belg die een boerderij had gekocht. Een paar maande na de aankoop werd er een groot vuilnisbelt aangelegd langs zijn (600 ha grote) boerderij… Vraag was wat had hij moeten doen, en kan hij alsnog doen?

Door bijkomende aanstelling van een extra prokureur (notaris) die betaald wordt door de investeerder, en aanstelling van een lokale adviseur, had men hem er zeker op gewezen dat het gewestplan reeds vermeldde “solid waste”. Nu dat de verkoop reeds doorgang had gevonden onder de geldende wet van “voetstoots verkoop” was er geen rechtsweg terug, en konden alleen maatregelen worden genomen om de hinder te beperken.

 Ander zeer recent voorbeeld:

  • Goede boerderijen zijn schaars. We merkten op dat in een dorp plots veel boerderijen te koop waren aan scherpe (lees lage) prijzen… Opportuniteiten voor potentiële klanten? Lokale prokureurs, agenten en verkopers zeiden niets.. Tussen pot en pint, via de lokale boeren coöperatieve, kwamen we te weten dat het besproeiingswater besmet was geraakt met menselijke feces, waardoor er een exportverbod gold naar de EU en China van het daar geproduceerde fruit. Dit probleem kon nog jaren aanslepen.